Nitecore EA1 ülevaade

Kõik, mis seondub taskulampidega.
Vasta
Kasutaja avatar
Delta
Administraator
Postitusi: 1553
Liitunud: 11 Okt 2010, 10:15
Asukoht: Päälinn
Kontakt:

Nitecore EA1 ülevaade

Postitus Postitas Delta »

Nitecore Explorer seeria tuli turule 2012 aastal ning koosnes algselt neljast lambist: EA1, EA2, EC1 ja EC2. EA seeria toiteallikaks on AA, EC puhul aga CR123 formaat, number mudelinimes näitab seda, mitut akut/ patareid konkreetne lamp töötamiseks vajab.

Explorer seeria väärib tähelepanu mitmes mõttes. Ühelt poolt loomulikult disain. Rõhutatult suurem reflektoriosa, led-indikaator ja kaks elektroonilist lülitit mõjusid toona valdavaks olnud konservatiivse kujunduse taustal väga innovatiivsena. Samas pidi seeria tõestama ka seda, et Nitecore on üle saanud vahepealseid mudeleid kimbutanud kvaliteediprobleemidest (eelkõige D11/EX11 seeria).

Kunagi ülimenuka Nitecore D10 omanikuna pakkus mulle enim huvi EA1 käekäik. Mistõttu ma ei mõelnud kaua kui Nitecore kohalik esindaja taskulambid.eu pakkus võimalust lampi testida. Nüüd, mõnda aega EA1-te kasutanuna on paras aega oma muljed jagada.

Pakend
EA1 saabus kenas Nitecore värvides karbis.

Pilt

Pakendi avamine oli lihtne ja see sisaldas ootuspäraselt lisaks lambile kasutusjuhendit (NB! ka eestikeelset), garantiikaarti, tagavara rõngastihendit ja asenduskleebist nuppude katmiseks. Kaasas olid ka randmepael ja korralik vöökott.

Pilt

Lamp on mõeldud kasutama eelkõige AA patareisid (tavalised ja liitium) ning NiMH akusid. 14500 akud on toetatud, kuid tehas neid ei soovita, märkides, et 14500 puhul on võimsused tehase­andmetest märksa suuremad ja ka akuindikaator ei pruugi väärtuseid korrektselt välja lugeda.

Valgustusnäitajad on Nitecore andmetel järgmised: turbo 180 lm, kõrge 100 lm (2h 20m), keskmine 40 lm (5h), madal 12lm (17h) ning ülimadal 3 lm (80h). Kõik tasemed peaksid olema reguleeritud pingega, st soovitud taseme savutamiseks ei kasutata PWM-i (pulse-with modulation).

Lamp
EA1-te esimest korda kätte võttes üllatusin tõsiselt. Nimelt oli piltidelt jäänud mulje, et lamp on suhteliselt massiivne ja kobakas. Tegelikkuses on EA1 küllaltki pisike ja kerge, olles vaatamata suuremale reflektoriosale, võrreldav Zebralight SC51-ga..

Pilt
Vasakult: Nitecore D10, Zebralight SC51, Fenix E11, Nitecore EA1, AA eneloop

Lambi välisviimistlus ja koostekvaliteet olid eeskujulikud.

Pilt

Ainsa kosmeetilise puudujäägi leidsin lampi lahti keerates: nimelt oli sabaosa viimase keerme anodeering natukene ebaühtlane.

Pilt

EA1 reflektori läbimõõt on suurem kui antud klassi lampidel tavaks, samuti on selle pind sile/ poleeritud, mis kokkuvõetuna peaks looma head eeldused selleks, et lamp valgustab hästi ka kaugemal asuvaid objekte. Led asus minu eksemplaril kenasti keskel.

Pilt

Huvitava nüansina avastasin, et lambi sisse oli pandud niiskust koguv kotike.

Pilt

EA1 on varustatud mehhaanilise polaarsuskaitsmega, st lambi elektroonika ei saa kahjustatud ka siis, kui kasutaja ekslikult aku/ patarei valetpidi sisse paneb. Veeremisohust küliliasendis EA1 puhul rääkida ei saa, samuti saab lampi panna seisma sabale.

Lambi küljel asub punane led-indikaator. Tavaoludes, kui lamp on väljalülitatud, siis indikaator plingib mõnesekundilise vahega võimaldades lambi asukohta leida ka pimedas. Seades indikaatori põlema pidevalt, saab seda kasutada omamoodi „jaaniussi režiimis“ olukordases, kus piisab väga vähesest valgusest või ei taheta kaotada pimedusega harjunud silmade tundlikkust. Kolmandaks indikaatorlambi funktsiooniks on aku/ patarei jääkpinge kontroll. Aga selles pikemalt natuke hiljem.

Aku/ patarei tühjenedes annab sellest märku ka indikaator, muutes plinkimise intervalle. Nii vilgub see 50% peal kord kuue sekundi jooksul ning päris tühjenemise eel kolm korda iga kolme sekundi järel. Indikaatori enda voolutarbe pärast siiski muretsema ei pea. Nitecore väitel kestab üks AA patarei „vilkudes“ ca 2 aastat.

Klamber
Kõik Explorer seeria lambid on varustatud kahesuunalise klambriga, mis on eelkinnitatud juba tehases.

Pilt

Kui ühesunnalise klambri funktsioon on selge (kinnitada lamp tasku külge), siis...

Pilt

...kahesuunaline klamber avardab võimalusi sellega, et võimaldab lampi kasutada ka nt nokamütsi küljes.

Pilt

Üllatuslikult tekkis aga probleeme lambi tasku külge kinnitamisega. Nimelt on kinnituskruvid täpselt klambri alguses, millest ise-enesest ei olekski midagi, kui kruvipead oleksid klambri pinnaga tasa. Aga ei ole.

Praktikas tähendab see seda, et lambi tasku külge kinnitamiseks tuleb klambrit painutada, kuna vastasel juhul jääb tasku serv lihtsalt kruvipeade taha kinni. Sama kehtib ka lampi taskust võttes. Viimasel juhul saaks küll ilmselt lambi kätte ka klambrit painutamata, aga selle hinnaks oleks üsna ruttu ribadeks kulunud tasku.

Tuleb märkida, et see häda kimbutab vaid EA1 ja EC1-te. EA2 ja EC2 kered on pikemad ja seal seda probleemi ei ole, kuna kinnituskruvid asuvad natuke eemal ega sega klambri kasutamist.

Klamber ise on suhteliselt robustne ja jääb viimistluselt natukene ülejäänud lambile alla. Klamber on küll eemaldatav, aga lihtne see ei ole, kuna ligipääs kinnituskruvidele on piiratud, nõudes toimetamiseks peenikest insenerikruvikeerajat, mida aga igas majapidamises ei pruugi olla.

Randmepael ja lambitasku
Tavaliselt ei pööra tootjad komplektidele lisatavatele randmepaeladele eriti tähelepanu ja nii on nad sõltumata pakendile kirjutatud nimest äravahetamiseni sarnased. Nitecore on siinkohal astunud sammukese edasi ja tavalise lapiku nailonriba asemel leiab karbist märksa parema viimistusega pehme ja ümara paela, millel kollased Nitecore kirjad.

Huvitaval kombel puudub aga lambil eraldi koht, kuhu randmepaela kinnitada. Ainukeseks võimaluseks on taskuklamber, kuid see lahendus mõjub natuke improviseerituna. Samuti on taskuklambri servad mitte just teravad, aga mitte ka väga ümarad, mistõtu pikemal kandmisel võib see kinnitusaasa katki hõõruda.

Explorer seeria juures on Nitecore olnud suhteliselt helde ja pannud kaasa ka vöökoti. Ja teinud seda mitte sugugi vaid „linnukese“ või moepärast, vaid tegemist on korraliku tootega.

Pilt

Vöökott on valmistatud nailonist ja seetõttu kerge.

Pilt

Koti kantakse püstises asendis ja selleks on kolm võimalust: tavaline vööaas, takjakinnitusega avatav ning kolmnurkne plastmassaas koti riputamiseks/ karabiinhaagi kinnitamiseks.

Pilt

Lamp läheb kotti saba ees ja takjapaelaga klapp hoiab seda seal kindlalt paigal, ruumi on kenasti ka taskuklambrile. Küll aga jätab kott klambri otsa katmata, mistõttu küljele turritades võib (aga ei pruugi) see kandmisel segama hakata.

Pilt

Koti asukoht vööl oli mugav, kinnituskõrgus oli paras ning istumist see ei seganud. Küll tuli jälgida, et kolmnurkaasa ots oleks keeratud alla, mitte üles, muidu hakkas see häirima.

Seega vöökoti eest Nitecorele maksimumpunktid. Ilmselt ongi mõistlik lampi hoida just vöökotis, kuna nii on tagatud, et reflektori klaas ei saa taskus või mujal kandes kahjustada.

Kasutamine
EA1-l on neli peamist eelprogrammeeritud võimsustaset + turbo. Lisaks on lambil veel strobo ja SOS funktsioon, samuti saab punast indikaatorlampi kasutada jaaniussirežiimis.

Lambi juhtimiseks on korpusel kaks nuppu ning kasutamine ise on lihtne ja loogiline.

Pilt

ON/ OFF lülitab lambi sisse, käivitades selle viimasena kasutusel olnud tasemel.

Tasemete muutmiseks tuleb lambi põlemise ajal vajutada MODE, misjärel lamp liigub iga vajutuse järel ühe astme reas ülimadal->madal->keskmine->kõrge.

Vajutades ja hoides all lambi põlemise ajal MODE, käivitub turbo-režiim. Ülekuumenemise vältimiseks lülitub turbo automaatselt kolme minuti möödudes välja. Minu käes olnud eksemplar oli natuke vintskem ja pidas vastu tervelt 10 sekundit kauem. Küll läks turbo ajal lamp üsna soojaks, aga see on ka normaalne.

Strobo aktiveerimiseks tuleb väljalülitatud lambil hoida all ON/ OFF nuppu. Strobo on varieeruva sagedusega, mistõttu mobiilsel tantsufännil on EA1 näol personaalne diskosaal alati kaasas.

SOS kasutamiseks tuleb väljalülitatud lambil hoida all MODE nuppu. Nagu nimetusest arvata, siis vilgutab lamp SOS režiimis morsekoodi.

Väljalülitatud lambil korraks MODE nuppu vajutades saab pidevalt põlema punase led-indikaatori (0,2 lm). Arvesama peab aga sellega, et indikaatori kasutamine ei ole sugugi säästlikum lambi madalast tavarežiimist. Erinevate kasutajate kodutestides kestis lamp sedasi vaid 6-10 tundi.

Pilt

Lambil on ka lukustusrežiim neile, kes kardavad lambi tööle hakkamist taskus või on häiritud led-indikaatori pidevast plinkimisest ehk siis lukustatud olekus indikaator ei vilgu ja lambi nupud tavavajutustele ei reageeri. Selleks tuleb töötaval lambil hoida all ON/ OFF nuppu kuniks lamp korra välgatab ja hakkab vilgutama punast indikaatortuld.

Viimane näitab tegelikult aku/ patarei pinget. Õige väärtuse samiseks tuleb vilkumisi loendada. Nt kui indikaator vilgub esmalt korra ja seejärel kaks korda, siis tähendab see pinget 1,2V. Lukustusest saab välja taas ON/OFF all hoides.

Lukustatud olekus on lambi passiivne voolutarve viidud miinimumini. Nitecore andmetel kestab AA patarei sedasi ca 3 aastat.

Momentvalgusrežiimi EA1-l ei ole. Mis puudutab kõige madalamat tavarežiimi (mis peaks tehase andmetel olema kaks luumenit), siis võrreldes D10 ja SC51 kolme luumeniga oli EA1 märksa eredam, mistõttu võib eeldada, et tegelikkuses andis minu käes olnud eksemplar madalaimal tasemel välja märksa rohkem kui kaks luumenit, mis võib omakorda teha korrektiive ka lubatud tööajas.

Kuna nupud on suhteliselt madalad, siis talvekindaga või külmast kangete sõrmedega neid hästi ei taju. Küll ei seganud see lambi kasutamist, tuli lihtsalt vajutada „ettepoole“ ja „tahapoole" ning sai hakkama küll.

Valgusvihk
EA1 on oma suure reflektori tõttu hea kompromiss hajutatud ja kontsentreeritud valgusvihu vahel sobitudes kenasti D10 ja SC51 vahele.

Pilt
D10 vs EA1 vs SC51

Meetri kauguselt seina valgustades on küll ringid näha, kuid nagu ikka, siis päriselus need välja ei paista ega kasutamist ei sega.

Pilt

D10-e ja EA1-e valgusvihud on keskosas sarnased, kuid EA1-l on tsentri ümber veel "eradam rõngas", mis praktikas tähendab seda, et tulemuseks on ühtlaselt ere valguslaik D10 kontsentreeritud punkti asemel.

Pilt
D10 vs EA1

SC51 valgusvihk on endiselt hajusam ja eelistatud kui on vaja valgustada lähemal asuvaid objekte. Kaugele näitamises on aga EA1 selgelt parem.

Pilt
SC51 vs EA1

Kokkuvõte
Võib öelda, et EA1 näol on tegemist komplektiga, mis pakub pea-aegu kõike, mida tavakasutaja ühelt lambilt selles hinnaklassis ootab ja tahab ning natukene rohkemgi. Kui ma vaatan enda olemasolevat lambivalikut ja kuidas EA1 sellesse sobituks, siis SC51-te see ei asendaks, kuna Zebra oma laia ja hajutatud valgusvihuga on pimedal ajal koduhoovis toimetamiseks ideaalne. Küll aga õigustab EA1 end täielikult hoovist välja minnes ning D10-l on selle omaduste komplektile vähe vastu panna: EA1 näitab sama kaugele, kuid märksa laiema ja eredama valgusvihuga, pakkudes oluliselt pikemat tööaega. Seega ideaalne lamp inimesele, kes liigub palju välitingimustes ning vajab seejuures kompaktset ja mõistlikku "taskukahurit". 8-)

Mis meeldis:
- õnnestunud kompromiss hajusa ja kontsentreeritud valgusvihu vahel;
- kasutajaliides, kõik tasemed on kerge vaevaga ligipääsetavad ning neid on just täpselt parasjagu, mitte liiga vähe ega ka palju;
- lukustusrežiim;
- kaasa pandud lisad.

Ei meeldinud:

- taskuklambri kinnituskruvide asukoht.

Nii ja naa:
- nupud võiksid olla korpusest rohkem eenduvad, mis teeks lihtsamaks lambi kasutamise kinnastes;
- üks auguke randmerihma tarvis ei teeks ka paha.
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
Kasutaja avatar
Delta
Administraator
Postitusi: 1553
Liitunud: 11 Okt 2010, 10:15
Asukoht: Päälinn
Kontakt:

Re: Nitecore EA1 ülevaade

Postitus Postitas Delta »

Mõned teemaga seonduvad lingid:
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
Kasutaja avatar
Lauri_L
Aktivist
Postitusi: 87
Liitunud: 16 Veebr 2013, 21:27
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Nitecore EA1 ülevaade

Postitus Postitas Lauri_L »

Väga asjalik ja aus ülevaade :up millest lugejatele ka reaalselt kasu on. Ilusti ja selgelt on kõik lambi võimalused ja töörežiimid lahti seletatud. Mina oma kirjaoskuse juures nii ei saaks. Asi läheks kas liiga segaseks või jääks üldse nullilähedaseks. Väga hea, et panustatud on sellele mis lambiga kaasas on ja kuidas varustust kasutada. Fotod samuti selged ning hea paigutusega.

Annab nii mõnelegi välismaisele kirjutajale silmad ette.

Mis muud, et jätka samas vaimus. Varsti on Eestis oma "selfbuilt" :mrgreen:

PS: Lampide jaoks võiks foorumis eraldi teema olla, leiab postid paremini üles. Alateemana oleks lahe näha eraldi kausta, kus on ülevaated ;)


Tegelen ise ka praegu ühe ülevaate kirjutamisega. Loodan, et saab asja
Nitecore ja Armytek taskulampide ametlik maaletooja http://www.taskulambid.eu
Kasutaja avatar
Delta
Administraator
Postitusi: 1553
Liitunud: 11 Okt 2010, 10:15
Asukoht: Päälinn
Kontakt:

Re: Nitecore EA1 ülevaade

Postitus Postitas Delta »

Tänan! 8-) Kahju jah, et välitingimustes tehtud fotodest asja ei saanud. Pean natuke aparaadiga katsetama ja säriajaga mängima. Ehk õnnestub mingi sobiv seade leida. Täisresolutsioonil veel sai kuidagi valgusvihkudest aimu, aga veebi jaoks vähendatuna jäi tulemus nõrgaks.
Lauri_L kirjutas:Tegelen ise ka praegu ühe ülevaate kirjutamisega. Loodan, et saab asja
Kui see saladus pole, siis mis mudelist ülevaade tuleb?
Springers are like Muscle-Cars - Classic, Heavy and Never out of style...
Kasutaja avatar
Lauri_L
Aktivist
Postitusi: 87
Liitunud: 16 Veebr 2013, 21:27
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Nitecore EA1 ülevaade

Postitus Postitas Lauri_L »

Ei ole saladus. Lambiks FF IV ;)
Nitecore ja Armytek taskulampide ametlik maaletooja http://www.taskulambid.eu
Vasta